olimpijsko dviganje uteži

Olimpijski dvigi veljajo za najbolj kompleksen element v športu nasploh. Bistvo tega športa je spretnost v moči - kako s pravilnim in usklajenim gibanjem premakniti utež od tal nad glavo.

Šport primeren za vsakogar, ki želi pridobiti na moči, gibljivosti in eksplozivnosti. Olimpijsko dviganje uteži predstavlja zelo primerno bazo in trden temelj za vse ostale športe.

 

Zametki olimpijskega dviganja uteži segajo vse v 5. in 6.st P.N.Š, ko je Hipokrat zapisal, da dvigovanje uteži pomaga k boljši telesni pripravljenosti. Vse od takrat se je ta šport razvijal naprej. Je tudi član olimpijske družine športov saj so atleti v tej disciplini nastopili že na prvih olimpijskih igrah moderne dobe.

 

Kljub temu, da olimpijsko dviganje uteži poleg tehnike temelji tudi na moči in se nenehno srečujemo z vprašanjem ali je to zdravo lahko zatrdimo, da je dviganje uteži zdravo. Je eden od športov z najmanj poškodbami. 

Leta 2008 pa je Ameriška akademija za pediatrijo olimpijsko dviganje uteži uvrstilo na zadnje mesto seznama športov glede na poškodbe. 

Tekmuje se v dveh disciplinah in to sta poteg in nalog s sunkom.

Tehnika potega

Tehnika naloga

Tehnika sunka

2. Snatch Technique Poster .jpeg
3. Clean Technique Poster .jpeg
4. Jerk Technique Poster .jpeg
03-10-18-3411.jpg
03-10-18-3411.jpg