kempo arnis

Duh tradicije v veščini sodobnosti

 

V Kempo Arnis Federaciji treniramo mešanico Ryukyu Kempo Tomari-te karateja, filipinske borilne veščine Modern Arnis in izraelskega KAPAPa - KRAV MAGA-ja. Naš osnovni program, vsebuje kompleten sistem zahtev za dosego črnega pasu oz inštruktorske stopnje v vseh treh veščinah in je uradno priznan pri najvišjih instancah na svetu (IRKRS, DKI, IMAFP, ANA). Kempo Arnis je tako Ryukyu kempo, Modern Arnis in KAPAP - Krav Maga v enem, hkrati pa vsebuje tudi vezne elemente, ki vse veščine poveže skupaj v enovito celoto in nenazadnje vse skupaj postavi v 21. stoletje, torej v moderno dobo.
Razlika med Kempo Arnisom ter ostalimi borilnimi veščinami, ki se trenirajo pri nas in po svetu je v njegovem namenu in osnovni filozofiji. Kempo Arnis namreč ni namenjen športni borbi in tekmovanju, ampak realni samoobrambi v vsaki situaciji, na vsakem mestu proti enemu ali več nasprotnikom. Za njegovo obvladovanje ni potrebna fizična moč in atletske sposobnosti, ampak spontanost in poznavanje človekovega telesa in psihologije. Zato se študija Kempo Arnisa lahko lotimo ob katerikoli starosti.

 "Čeprav 'tradicionalna', je veščina postavljena v moderno dobo ter prilagojena načinu življenja ter metodam vedenjskih vzorcev fizičnega napada, s katerimi se srečujemo v 21. stoletju. Kljub globoki povezanosti z azijskimi, predvsem Okinawskimi in Filipinskimi borilnimi sistemi, nismo sužnji psevdo-japonskim ritualom in nerazumljivim metodam prakse, ki so in bodo večini zahodnjakov vedno tuje in na nek način nesmiselne. To pa še zdaleč ne pomeni, da jih v določeni meri ne upoštevamo!
Kempo Arnis je zato živa veščina, ki se spreminja in nadgrajuje času in prostoru primerno. V KAFu verjamemo, da je veščina, ki se ne spreminja in prilagaja, mrtva in neuporabna. Je zgolj folklora in ponavljanje nerazumljivih stvari, ki so v realni, moderni ulični konfrontaciji zelo omejeno efektivne.

Visoko učinkovite aspekte tradicionalnih borilnih veščin lahko spoznamo le, če jih osvobodimo okornih interpretacij in metod vadbe, ki so jih zamrznile v času. Kempo Arnis zato ni zgolj poučevanje posameznih tehnik, ampak predvsem podajanje univerzalnih borilnih konceptov, ki jih nato lahko uporabimo na nešteto načinov, glede na posameznikove fizične in psihične sposobnosti. Tu igra KAPAP, moderni pristop k borilnim veščinam veliko vlogo. Ryukyu kempo in Modern arnis vsebujeta ogromno izjemno efektivnih tehnik in metod. Z metodo prakse KAPAPa, te postanejo izjemno učinkovite tudi v modernem bojevanju. 
Zato bi težko rekli, da je Kempo Arnis prava “tradicionalna“ veščina, kar pa pravzaprav tudi ne želi biti. Predstavlja naravno evolucijo tehnik in konceptov, zasnovano na tradiciji ter prvinskemu borbenemu duhu okinawskih in filipinskih borilnih veščin. Menimo, da s tem izkazujemo največje spoštovanje do naših učiteljev, ki so tokom let delili znanje z nami in nas inspirirali, kot tudi tistim iz zgodovine razvoja borilnih veščin, saj sledimo iskanju najbolj učinkovitih metod samoobrambe, tako kot so jih iskali tudi oni sami.

Kempo Arnis je tako prilagojen življenju in delu človeka v 21. stoletju. Vsebuje tako tradicionalne vrednote in izvedbene tehnike kot tudi prilagoditev le teh modernim načinom samoobrambe in športne borbe. Tradicionalne vrednote nam kažejo izvor iz katerega izhajamo in ga nato sistematično nadgradimo oz. prilagodimo modernim situacijam. S tem naši člani pridobijo neizčrpen vir znanja in vrednot, ki jim pomagajo tako pri borilnih veščinah kot tudi v vsakdanjem življenju. Borilne veščine, sploh pa KEMPO ARNIS, še zdaleč niso zgolj pretepanje na pol golih testosteronskih mladcev, ampak pot in vodilo v vsakdanjem življenju. Te vrednote ne izhajajo zgolj iz fizičnega treninga ampak temeljne, tradicionalne vzhodnjaške filozofije in zahodnih moralnih vrednost, ki jih zagovarja organizacija KAF ter zgleda, ki ga dajemo vsi člani KAF. Nekateri dandanes naprimer zavračajo kimono ali druga tradicionalna oblačila kot oblačilo za vadbo, jih nadomeščajo z 'uličnimi' oblačili, kratkimi hlačami in oprijetimi majicami. Ne menijo se za 'nepomembne' rituale in izkazovanje spoštovanja učitelju ali nasprotniku. Menijo, da je najpomembnejši element borilnih veščin zgolj hitro in učinkovito premikastiti nasprotnika. Kot smo ugotovili številni, ki se ravno tako ukvarjamo z “realnimi borilnimi veščinami“, nekoga zgolj premikastiti ne predstavlja velik problem. Sploh če tako, kot v primeru številnih, ki se ukvarjajo z “realnimi veščinami“, to pomeni premikastiti zgolj nenatreniranega, pijanega nasprotnika ali pa pod vplivom nedovoljenih substanc nekoga v ringu. KEMPO ARNIS tehnike so sestavljene iz najbolj efektivnih in brezkompromisnih konceptov, ki obstajajo danes, vendar so duh, morala in etika, cilji in pot oz. višje vrednote, ki jih “Kempovci“ nosimo v sebi veliko bolj pomembni kot zgolj fizični aspekti borbe. Kempovci smo zato zmagovalci tako v borbi, kot v življenju.

 

V KAFu sledimo tradiciji raziskovanja in iskanja najbolj učinkovitih metod samoobrambe, zato se ukvarjamo s študijem številnih borilnih veščin, ki jih integriramo v sistem vadbe:

03-10-18-3410.jpg
03-10-18-4243.jpg
03-10-18-4243.jpg
03-10-18-4243.jpg